22 November 2014

Tips BIBIK : Rutin Tugasan

Assalamualaikum dan hai kepada semua . Selamat menjalani ibadah Ramadhan tambah tambah pula dalam fasa fasa pertengahan Ramadhan ini . For your information , sekarang aku sedang bercuti selama tiga bulan , maka dengan itu aku telah pulang ke Malaysia . hip hip horay . macam mana aku balik nanti aku cerita .

okay entri kali ini kita akan berkongsi macam mana nak kemas rumah . ye lah kadang kadang kemas dapur tiba tiba depan ada tamu , kemas depan tiba tiba ruang makan ada semut . so so so setalah menjalankan aktiviti perBIBIKan selama sebulan , aku nak share tips rumah tangga .

APA YANG PERLU DIUTAMAKAN .

sidai pakaian --> ruang tamu --> ruang makan --> dapur --> lipat pakaian

KENAPA

1 ) kenapa SIDAI PAKAIAN kena mula mula sekali ?

matahari keluar pada waktu pagi , selain waktu pagi adalah waktu yang cool walaupun ada matahari . kau sanggup nak berpanas tengah hari buta sebab nak sidai kain ? peh peh penatt oii .

2 ) mengemas RUANG TAMU

selepas menyidai pakaian , kita akan bergerak ke ruang tamu . Ruang tamu perlu dibersih seawal mungkin kerana kehadiran tetamu tidak kita duga. Kau bayangkan , dapur clear , bilik tidur super , tiba tiba datang tamu , ruang tamu macam ribut . Takkan nak bawa tetamu masuk bilik kan ?

3 ) mengemas RUANG MAKAN

selalu ruang makan tak bersepah sangat . Paling paling ada cawan pinggan baki sarapan tadi . Atau lauk semalam atas meja . Kalau ruang makan , starting dengan kemas atas meja , bawak pinggan ke singki , lap meja , sapu lantai . Pastikan atas meja bersih , tiada sebarang pinggan , tuppaware atau botol kicap . Sembur atau lap atas meja dengan kain basah , kain bersabun , dan kain kering untk mengelakkan kehadiran cik semut .

4 ) DAPUR

tiga aktiviti diatas mengambil masa kurang lebih dua jam ( bergantung pada kelajuan meyapu , mengemop dan memvakum ) . kalau mula kerja jam 8 pagi , dalam pukul 10 dah boleh beraksi di dapur . Dapur , mula dengan basuh pinggan dalam singki , kemas tempat masak , dan menyediakan bahan masakan seperti potong bawang dan sebagainya untuk masakan tengahari . Masak nasi sebelum masak lauk agar nasi masa sama waktu atau lebih awal dari lauk pauk . setelah selesai memasak , barulah boleh mengemop dan menyapu lantai dapur . :)

5 ) LIPAT PAKAIAN

selalu bila dah pukul 12 tengahari , baju yang dijemur pagi tadi dah kering , maka terus lipat . Bayang kan kalau lambat sidai baju , kan dah tertangguh nak lipat pakaian sebab tak kering lagi . Dan tips lipat baju nanti kita kongsi dehh .

Akhir , bergembiralah dan ikhlas dalam buat urusan rumah tangga y'all :)

No comments:

Post a Comment